Pressmeddelande

31 08 2009

Klockan 20.00 i lördags kväll rullade ljudbilarna in i rondellen vid Ramels väg. Under ett par timmar var festen igång med DJ’s och dans. Festen var en manifestation under parollerna ”Snuten ut ur Rosengård”, ”Fria och självstyrande ungdomsgårdar” och ”Sänk hyrorna och renovera Herrgården”. Den var ett sätt för oss som inte har pengar och makt att göra våra röster hörda.

Att tidpunkten för demonstrationen och starten på ramadan sammanföll förstår vi så här i efterhand som djupt problematiskt. Främst visade detta genom den grupp äldre män som attackerade oss. Vi trodde oss ha inhämtat den information som behövdes av de ungdomar vi samarbetat med samt från den imam som varit vår rådgivare under två möten. De ca 200 ungdomar som var med senare på kvällen menar vi var sekulära ungdomar samt ungdomar som hunnit äta vid halv 9 (efter fastans slut) för att sedan delta i demonstrationen.

Det fysiska motstånd vi mötte inledningsvis uppskattar vi till ca 15 personer. Till demonstrationen kom ca 200 från området. Hade någon av dem vi haft och har daglig kontakt med hört att vi skulle bli attackerade tror vi att vi skulle ha blivit informerade om detta. Då hade vi självklart inte satt oss i den farliga situation som trots allt uppstod.

I det pressade läge som uppstod då vi inledningsvis blev attackerade beslutade vi att stanna kvar i området (ca 60m från utgångspunkten).

Vi tror oss ha varit i kontakt med ca 400 ungdomar som tyckte att demonstrationen var bra och att de för några timmar fick känna sig stolta över att få visa sitt missnöje mot polisen och delar av det samhälle som vänt dem ryggen. Så vi fullföljde det vi utlovat: Att ha en Reclaim the streets fest. Under några timmar återtog vi tillsammans gatan från polisen. Det var som det alltid är, ett massmedialt självmord. Extra lätt blev det för media då de kunde påstå att vi hade ett förberedande samarbete med gruppering som kan förväntas vara motståndare till ett socialistiskt samhälle. Något sådant samarbete har aldrig förekommit.

Genom våra lojala kontakter i området har vi fått veta att polisen och Malmö Stad har varit ute i skolorna och bostadsområdena innan Reclaimet och pratat om tyskar och danskar som skulle gå bärsärk i Rosengård, tända eld på bilar, slå sönder fönster och slåss med polisen. Mot den bakgrunden anser vi inte att det var så konstigt att några grupper blev upprörda över vår blotta närvaro i området. Detta går lätt att jämföra med vad som sker i samband med Salem marschen varje år då kommunfullmäktige går ut och säger till invånarna att det kommer autonoma huliganer från alla håll som ska kriga mot polisen och att det är livsfarligt för gemene man att vistas utomhus.

Vårt beslut att kalla demonstrationen för Reclaim Rosengård blev därför beklagligt nog ett verktyg för kommunen att använda för att skrämma många av invånarna i Rosengård. Därför ser vi i efterhand att det var ett misstag att kalla demonstrationen för just Reclaim.

Afa Julia Malmö deltog som en av flera arrangörer. Vi i Afa Julia Malmö ska göra så gott vi kan för att fullfölja våra åtaganden. Där ingår att vara ute hos de ungdomar vi har kontakt med. Även att utvärdera arrangemanget tillsammans med dem, med de äldre män som attackerade oss samt tillsammans med de autonoma vi ser som våra allierade. Till de allierade räknar vi de som inhämtar sina åsikter från andra håll än borgerlig media.

Arrangörsgruppen Reclaim Rosengård


Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: